EU RADAR 7/2016

EU RADAR 7/2016
Dnešní EU není jen Řecko, migrace, Schengen a Brexit. Bruselem, Štrasburkem a Lucemburkem toho hýbe mnohem víc. Pravidelný EU RADAR je tu od toho, aby vám o tom dal vědět. Stručně, chronologicky, občas sarkasticky, ale vždy s odkazy na příslušné oficiální dokumenty, abyste si o dění v EU mohli udělat obrázek i sami. Výběr z EU RADARU je k dispozici také na vládním webu Euroskop.

Komitologie je nahá

Komitologie je nahá, seznal jsem, když jsem si 1. 7. 2016 přečetl, že Evropská komise se rozhodla “ztransparentnit” fungování systému výborů, na které dosud viděli jen stakeholdeři (a často ani oni ne). Pak jsem se ale podíval do útrob opěvovaného Online Feedback Tool a zažil zklamání. Hlavně z toho, jak málo toho nabízí. (Podle mě by byl mnohem lepší čistě anglický interface, zato s mnohem širším záběrem.)

Evropské banky v roce 2015 snižovaly počty poboček i zaměstnanců. Nejrozhazovačnější byly podle dat Evropské centrální banky z 1. 7. 2016 v roce 2008, kdy vypukla finanční krize.

Hospodářské sankce proti Rusku potrvají nejméně do 31. ledna 2017. A když země nebude plnit minské dohody, tak i déle, usuzuji ze čtení mezi řádky v tiskovce Rady z 1. 7. 2016.

Dohoda o volném obchodu mezi EU a Koreou (tou jižní, samozřejmě) oslavila 1. 7. 2016 první pětiletku. A slavit bylo rozhodně co. Přesvědčit se můžete v podrobné zprávě, kterou při té příležitosti uveřejnila Evropská komise.

Moldavsku a Gruzii se otevřela okna příležitostí. Od 1. 7. 2016 jsou plně účinné jejich asociační dohody s EU. A jejich hlavním bodem je to, čemu v Bruselu přezdívají DCFTA: Deep and Comprehensive Free Trade Area.

Sekačky mají moc emisí

Filmové ceny Lux slaví první kulatiny, a dvě nejmenované české europoslankyně mohly prožít svých prvních a posledních patnáct vteřin slávy. To když 3. 7. 2016 na karlovarském filmovém festivalu prezentovaly, kterých deset snímků dostalo od pečlivě vybraných expertů to privilegium ucházet se o přízeň dalších pečlivě vybraných expertů (toho času europoslanců).

“Podpora EU v oblasti afrických Velkých jezer se k příjemcům dostává.” Než ovšem začnete jásat, doporučuji si titulek tiskovkyEvropského účetního dvora ze 4. 7. 2016 dočíst, neboť se v něm také píše, že “může být příliš nákladná”.

Plánování teroristických útoků musí být trestným činem, řekl výbor Evropského parlamentu pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci 5. 7. 2016, jen několik málo dnů před začátkem letošních krvavých prázdnin (na které instituce EU reagovaly ještě bezzuběji: viz vyjádření Jean-Clauda Junckera k Nice nebo Federicy Mogherini k Saint-Étienne-du-Rouvray).

15 % emisí oxidů dusíku v EU pochází ze sekaček, buldozerů a jiných “nesilničních mobilních strojů”. Což je dostatečně pádný důvod spoutat je do těsné legislativní kazajky. Myslí si to přinejmenším 623 europoslanců (včetně českých), kteří 5. 7. 2016 podpořilipříslušnou normu.

Europoslanci mají za to, že je dobré, aby uprchlíci pracovali. Ale ne na úkor mladých Evropanů. Podobných, z praktického hlediska obtížně řešitelných rozporů najdete v nezávazném usnesení z 5. 7. 2016 víc. Až si myslím, že vzniklo jen proto, aby europoslanci před dovolenou (a další migrační vlnou) ulevili svému svědomí.

Pokémoni? Ne, Peruánci. 

Kromě pokémonů začnete v ulicích brzy potkávat i více Peruánců. Může za to Evropský parlament, který 5. 7. 2016 podpořil zrušení víz, pokud jejich pobyt nepřesáhne 90 dní během šesti měsíců.

Kdo sáhne McDonald’s na předponu, se zlou se potáže. Na “Mc” a “Mac” má v gastrosektoru podle Soudního dvora EU právo právě jen tato firma. Pokud vládnete angličtinou, summary případu T-518/13 najdete v tiskovce z 5. 7. 2016.

Tak takhle bude vypadat nová padesátieurovka, oznámila 5. 7. 2016 Evropská centrální banka, ale její fotku (na rozdíl od ne zcela průkazného popisu) raději nezveřejnila. Jisté je proto jen to, že do oběhu půjde 4. 4. 2017.

Rozpálená centra měst je v létě třeba ochladit. Tuto a další užitečné rady, jak se na úrovni municipalit vypořádat se změnami klimatu, 5. 7. 2016 zveřejnila Evropská agentura pro životní prostředí. A já jen doufám, že všichni čeští starostové, radní a zastupitelé už je vzali za své.

Od 5. 7. 2016, kdy jsem si přečetl nový návrh Evropské komise, jak bojovat proti financování terorismu, intenzivně přemýšlím, kdo je jeho autorem. A čím dál víc jsem přesvědčen, že mezi Junckerovy lidi se museli vetřít pejsek s kočičkou.

EU v kybernetické bavlnce

Vyhnout se daňovým povinnostem už prý nepůjde tak snadno, přeje si Evropská komise, která své tužby vtělila do sděleníuveřejněného 5. 7. 2016. Když si ale jako jeden z cílů vytyčí “prosazování řádné správy daní na celém světě”, nejspíš nakonec tak zle nebude.

Evropská komise 5. 7. 2016 vybídla k uzavření obchodní dohody mezi EU a Kanadou (CETA). Pro mě osobně jedna z nejpozitivnějších červencových zpráv.

Pomáhat partnerům mimo EU, abychom se v Evropě měli (relativně) bezpečně, není špatný nápad. Musí se ale dobře uchopit a hlavně skutečně realizovat. A právě tím si nejsem v případě iniciativy Evropské komise a Federicy Mogherini z 5. 7. 2016 vůbec jist.

Končící nizozemské předsednictví se 5. 7. 2016 dočkalo pochvaly ze strany europoslanců. Není divu: minimálně v oblasti legislativy fedrovalo všechno to, oč stáli i oni.

EU bude brzy v kybernetické bavlnce, pokud (1) Evropská komise s partnery udělá z 450 mil. eur čtyřnásobek (jak ambiciozněoznámila 5. 7. 2016) a (2) členské státy řádně implementují novou směrnici o bezpečnosti sítí a informací (aka NIS), kterou Evropský parlament schválil 6. 7. 2016.

Rychlokvaška roku

Umělci jsou většinou vysokoškoláci a “ičaři”. Vše nad rámec tohoto základního sdělení hledejte ve statistice Eurostatu z 6. 7. 2016 zaměřené na zaměstnanost v kultuře. A nebojte, Česko z ní nevychází zas tak špatně.

Slovenský premiér Robert Fico 6. 7. 2016 prezentoval v Evropském parlamentu priority “svého” půlročního předsednictví Radě EU. Nejzajímavější na celé debatě ale nakonec byla hlavně neobvykle vysoká míra zapojení českých europoslanců. Bratia sú bratia.

Evropská pohraniční a pobřežní stráž má za sebou první úspěch: vznikla. A to tak promptně, že by mohla aspirovat na titul Rychlokvaška roku. Zjevně si je toho vědom i europarlamentní zpravodaj návrhu, který 6. 7. 2016 na plénu světu sdělil: “This is not a silver bullet that can solve the migration crisis that the EU is facing today.” (Záměrně cituji v angličtině, protože nějaký lumen z českého tiskového ve svém překladu naprosto vážně píše o “stříbrné kulce”.)

Členské státy loni zaplatily do rozpočtu EU o 1,3 mld. eur navíc. Europoslanci jim je ale chtějí upřít. Podle usnesení z 6. 7. 2016 by extrabuřty měly jít (na pomoc) uprchlíkům ze Sýrie a Afriky.

Tak nám Evropský parlament 6. 7. 201řekl, čím by se EU měla zabývat v roce 2017 (zaměstnaností, sociálními právy a bezpečností). Uvidíme, zda ho Evropská komise, která zrovna začala přip 6 řekl, čím by se EU měla zabývat v roce 2017 ravovat svůj pracovní program, vyslyší. Novinky na sociálních sítích hledejte pod hashtagem #cwp2017.

Brusel pravidla raději vymýšlí než vynucuje

EU RADAR 6/2016 reportoval, že někteří europoslanci mají pifku na podnikatele a chtějí jim to pořádně osladit. Mezitím se změnilo jen to, že 6. 7. 2016 jejich spravedlivý hněv velkou většinou (514:68:125) podpořilo i plénum.

Europoslanci volají po ambicióznější škále A až G energetické účinnosti domácích spotřebičů”, píše se v tiskové zprávě ze 7. 7. 2016. Jenže to není pravda. Oni nevolají, oni rovnou schvalují. Z významnějších produktů by měl být ušetřeny jen výtahy, eskalátory a pásové dopravníky.

Finanční nástroje, z nichž se i v českých operačních programech poskytuje podpora EU prostřednictvím půjček, záruk a kapitálových investic, jsou podle zprávy Evropského účetního dvora ze 7. 7. 2016 “někdy příliš nákladné”. EU jich přitom využívá v porovnání s obdobím 2007-2013, kterého se report týká, stále častěji, protože na klasické dotace přestává mít.

Evropská komise 7. 7. 2016 potvrdila, že Španělsko a Portugalsko své rozpočty na nohy jen tak nepostaví, ale pokuty si taky nezaslouží (viz zpráva z 27. 7. 2016). A tak to máte v EU, když dojde na lámání chleba, častěji než často: Brusel pravidla mnohem raději připravuje a schvaluje než vynucuje.

Bratři Palestinci si zasluhují naši pomoc. Rada proto 7. 7. 2016 prodloužila jak mandát policejní mise EU pro palestinská území (EUPOL COPPS), tak mandát mise EU pro pomoc na hranicích na hraničním přechodu Rafáh (EUBAM Rafah). Obojí do do 30. 6. 2017 a s adekvátním financováním.

Vaše tržnice, váš problém

Znovuzavedení víz pro občany třetích zemí musí být snazší, shodl se 7. 7. 2016 výbor Evropského parlamentu pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci a rozšířil paletu důvodů, za nichž tak členské státy mohou učinit.

Koncept bezpečných zemí původu má napomáhat při azylových řízeních. Potud asi všechno pořádku. Otázka je, co se stane, až jejich národní seznamy nahradí jeden evropský, který bude jako oko v hlavě střežit Evropská komise. Výbor Evropského parlamentu pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci 7. 7. 2016 projevil přání, aby ke změně došlo do tří let.

Přírodní zdroje v Česku využíváme efektivněji, ale pořád jsme na chvostu. Data Eurostatu ze 7. 7. 2016 porovnávající situaci v EU jako celku i v jednotlivých členských státech v letech 2000 a 2015 hovoří jasně.

Jestliže provozujete tržiště a vaši trhovci prodávají fejky, je to i váš problém. Soudní dvůr EU to 7. 7. 2016 konstatoval věci C-494/15 týkající se nájemce Pražské tržnice společnosti DELTA CENTER.

Výroční zpráva Evropského podpůrného úřadu pro otázky azylu (EASO) za rok 2015uveřejněná 8. 7. 2016, je smutné čtení. Ignorovat ale její hlavní zjištění by znamenalo rezignovat na skutečné řešení migrační krize.

Konec bankovního tajemství 

V EU žilo k 1. 1. 2016 510 056 000 lidí. Nebýt však migrantů, vymírala by. Zdroj jasný: Eurostat, 8. 7. 2016.

Budoucnost patří finančním nástrojům typu záruk nebo úvěrů, neboť klasické dotace jsou příliš drahé a demotivující. Proto Evropská komise 11. 7. 2016 zavedla dva nové “standardní“ finanční nástroje zaměřené na podporu investic do začínajících podniků a rozvoje měst v řádech milionů eur. Nejsou ale prosty ale. Třeba města si na fondy nesáhnou, pokud je ze 30 % nepodpoří soukromý kapitál.

Europoslanci nejsou proti, aby eurozóna měla vlastní rozpočet, zvláště po brexitu. Debata na úrovni výborů 11. 7. 2016 možnápůsobila jako z jiné planety, vemte ale jed na to, že finální příspěvek Evropského parlamentu k připravované bílé knize o dokončení hospodářské a měnové unie, který se očekává v říjnu, bude všechno jen ne neambiciózní.

Ceny domů a bytů rostou. V eurozóně (v porovnání s prvním kvartálem loňského roku) o 3 %, v EU jako celku o 4 %. V Česku jsme lehce nad průměrem (4,5 %), ale daleko za prvním Maďarskem (15,2 %). Levněji nakoupíte jen na Kypru a v Itálii (-1,2 %). Eurostat data uveřejnil 12. 7. 2016.

Bankovní tajemství skončí v roce 2018. Evropská komise 12. 7. 2016 podepsala po dohodě se Švýcarskem, Lichtenštejnskem, San Marinem a Andorrou i dohodu s Monakem.

TTIP ještě není v Bruseli

Slepé střelné zbraně musejí zůstat slepé. Poslanci výboru Evropského parlamentu pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů 12. 7. 2016 integrálně navázali na nešťastnou červnovou pozici Rady (viz EU RADAR 6/2016). A nezabránila jim v tom ani britská konzervativní zpravodajka, do níž leckdo vkládal své naděje.

Data putující mezi EU a USA bude chránit štít. O jeho kvalitě informoval již EU RADAR 6/2016. Proto si tentokrát užijte hlavně dikci, s jakou novou dohodu 12. 7. 2016 prezentovali komisaři Andrus Ansip a Věra Jourová. Možná je to perverzní, ale mě to pobavilo.

To, že Čína do EU vyveze i to, co ještě nevyrobila, a tak jsme s ní, pokud jde obchod se zbožím, v těžkém a stále větším deficitu (v roce 2015 180 mld. eur), vás asi přesvědčovat nemusím. Překvapivý však možná pro řadu z vás bude fakt, že ve službách si vedeme lépe: loni byla EU 10,3 mld. eur v plusu. Podrobnější čísla z 12. 7. 2016, zohledňující i pozici jednotlivých členských států včetně Česka, najdete v tiskovce Eurostatu.

TTIP ještě není v Bruseli. Naopak. O Transatlantickém obchodním a investičním partnerství  se ve dnech 11.-15. 7. 2016 intenzivnějednalo. Bylo to ale dost technicistní, takže o tom prakticky nikdo nereportoval.

Evropská komise si se “společným rámcem” pro přesídlování uprchlíků nedá pokoj. Důkazem je návrh z 13. 7. 2016, jehož součástí je i cosi jako kompenzace ve výši 10 tis. eur/uprchlík. Po prázdninách uvidíme, jak na to a další reformu unijní azylové politiky oficiálně zareagují členské státy (protože Evropský parlament proti plnokrevnému evropskému řešení určitě nebude).

Česko není Silicon Valley

Požadovat od zaměstnankyně, aby při styku se zákazníky nenosila islámský šátek, je diskriminace, je přesvědčena generální advokátka Soudního dvora EU E. Sharpston. Jak k tomu došla, najdete v tiskovce z 13. 7. 2016.

Google zneužívá dominantního postavení, například tím, že ve výsledcích vyhledávání systematicky zvýhodňuje svou službu porovnávání obchodních nabídek. Nutno dodat, že tak činí na svých stránkách, což 14. 7. 2016 explicitně uvedla i Evropská komise. V čem je tedy problém? Mít podobně úspěšné stránky, dělám to taky. Nehledě na to, že Google, pokud vím, není jediný internetový vyhledávač na světě.

EU je “vedoucím světovým vývozcem zemědělských a potravinářských výrobků”, mohla se 14. 7. 2016 pochlubit Evropská komise. Zdůrazňuji “mohla”, protože kdyby všichni, které měla její makročísla ohromit, věděli, že se tak děje za cenu desítek miliard eur ročně, předpokládám, že by raději mlčela.

Česko není Silicon Valley. A prozatím nic nenasvědčuje, že by tomu mělo být jinak. Třeba proto, že si nás maže na chleba i taková Malta. I toto bohužel vyplývá z výročního inovačního scoreboardu a Innobarometru pro rok 2016, jež 14. 7. 2016 uveřejnila Evropská komise.

Rizikového (venture) kapitálu je v Evropě pořád jako šafránu. Pokud ale vím, tak aktivity EU nepatří mezi ty, které by mu otevíraly dveře. I když se o to snaží. Tohle všechno mějte na mysli, až se ponoříte do čtení nového návrhu, který Evropská komise 14. 7. 2016předložila s cílem své dosavadní skóre alespoň trochu vylepšit.

Marinovaní šéfové automobilek v EP

K létu neodmyslitelně patří grilování, vědí i europoslanci. 14. 7. 2016 se ale přepočítali. Namísto šťavnaté flákoty si saminaservírovali ne zrovna poživatelné šéfy automobilek marinované v motorové naftě. Naštěstí mohou trávit až do konce prázdnin: dovolená vytížených členů “dieselgatového” Vyšetřovacího výboru pro měření emisí v automobilovém průmyslu potrvá až do 30. 8. 2016.

Do energetické infrastruktury EU nainvestuje 263 mil. eur. To je ta dobrá zpráva (z 15. 7. 2016). Ta špatná je, že do Česka z CEFu (Nástroje pro propojení Evropy) tentokrát nepřiteče ani cent.

Členské státy implementují jak vzteklé. 18. 7. 2016 to ocenila i Evropská komise, která konstatovala, že “soulad členských států s právními předpisy EU se zlepšuje”. Dokonce ani Česko, o kterém neinformovaní eurooptimisté soustavně tvrdí, že je na cestě mimo hlavní integrační proud, nelze označit za lúzra (na rozdíl od takového Německa nebo Francie).

Když slyším “podpůrný balíček”, dostávám osypky, zvláště když jde o zemědělství, do kterého EU, jak všichni víte, pumpuje horem spodem. Jsem proto skutečně zvědav, kolik z avizovaných 500 mil. eur (přislíbených Evropskou komisí 18. 7. 2016, ani ne rok po injekci stejné velikosti) nakonec doteče k těm, kteří mají cos společného s rozvojem venkova. Zaprvé proto, že jde už dlouho o mantru unijní společné zemědělské politiky, zadruhé proto, že zrovna v Česku nám poslední dobou rozvoj venkova (v pravém smyslu oněch slov) moc nejde.

Nemůžete žít bez toho, jak vypadá směrnice č. 2012/29 o právech obětí trestných činů optikou genderu? Pak vězte, že není vhodnějšího materiálu než studie Evropského institutu pro pohlavní rovnost uveřejněná 18. 7. 2016. Opravdu osvěžující letní čtení!

Chcete se pomstít zaměstnavateli? 

Evropská komise 19. 7. 2016 zveřejnila všechny zprávy o plnění rozpočtu EU za rok 2015. Asi tomu nebudete věřit, ale je to poprvé, co spatřily světlo světa všechny najednou. Fakt.

EU jde potřetí proti Číně ve věci omezení vývozu nerostných surovin nezbytných pro evropský průmysl. Evropská komise se k danému kroku odvážila až 19. 7. 2016, poté, co proti Číňanům vystoupili i Američané. Hraje se přitom nejen o kobalt, měď, olovo, chrom, mastek nebo cín.

Telekomunikační firmy mají dodávat munici pro boj proti závažným trestným činům, domnívá se generální advokát Soudního dvora EU Henrik Saugmandsgaard Øe. Sdělil to 19. 7. 2016, kdy vydal nezávazné, ale relevantní stanovisko k věcem C-203/15 a C-698/15. Podmínkou je, aby členské státy poskytovaly hmatatelné záruky, že data nezneužijí k jiným účelům. Což zní rozumně. Teď už jen aby se našly styčné body s praxí.

Jak si vedou banky v eurozóně? Stačí nahlédnout do materiálu Bank Lending Survey, který vzniká čtyřikrát ročně v Evropské centrální bance. Jeho poslední vydání spatřilo světlo světa 19. 7. 2016 a zapojilo se do něj 141 bank. Výsledky jsou… zajímavé.

Vzpomínáte ještě na všeobjímající strategii Evropa 2020? Nevěděl jsem, že jí ještě někdo přikládá význam. Eurostat ale nejspíš musí. A průběžné výsledky? Vzdělávání, klimatická změna a energetika dobrý, zaměstnanost, chudoba a výzkum a vývoj spíš nic než moc. Podrobná data (včetně indikátorů) najdete v reportu z 19. 7. 2016.

Chcete se pomstít svému zaměstnavateli? Dejte výpověď a nechte si proplatit všechnu nevyčerpanou dovolenou. Soudní dvůr EU 20. 7. 2016 ve věci C-341/15 potvrdil, že je to košer.

Kondom a Truvada 

Hmatatelné důsledky překrásné nové pařížské klimadohody předjímal již EU RADAR 3/2016. “Soubor opatření pro urychlení přechodu k nízkouhlíkovým emisím ve všech odvětvích evropské ekonomiky” Evropská komise nakonec předložila až 20. 7. 2016. A na co že se můžeme těšit? Třeba na rozšíření (nefunkčního) systému obchodování s emisními povolenkami nebo novou a ještě atraktivnější podporu nízkoemisní chůze, cyklistiky a emhádé. Pokud máte auto a ještě ho s nikým nesdílíte, je nejvyšší čas se jít zastřelit.

V systému certifikace biopaliv jsou nedostatky. Čili ne všechna biopaliva jsou skutečně “udržitelná”, odhalili 21. 7. 2016 borci z Evropského účetního dvora. Evropská komise, na jejíž hlavu padá kritika především, je však v klidu. Auditoři totiž mohou formulovat toliko zdvořilá doporučení.

Evropská komise se 22. 7. 2016 vysmála národním parlamentům, které mají obavy, že navržená revize směrnice o vysílání pracovníků - jež má vysílání de facto zadusit - jde proti principu subsidiarity, a proto by ji Komise měla zastavit. Hrdé Čechy ale odpovědná komisařka Marianne Thyssen přece jen potěšila. Pozornému čtenáři příslušné tiskovky určitě neuniklo, že se při obhajobě své pozice očividně inspirovala cimrmanovským “můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat”.

Rozvojová pomoc je (taky) o emocích, ať si experti říkají, co chtějí. Ví to i Evropská komise, která 22. 7. 2016 podala komplexní zprávu o činnosti EU na daném poli v letech 2013-2014. Však se podívejte, kolik žen a dětí dostalo najíst nebo jak se snížila novorozenecká úmrtnost. To vše údajně ve stovce partnerských zemí.

Promiskuitům obávajícím se HIV by měl stačit kondom a Truvada, starý lék nově určený i k preventivním účelům. Jak jsem seznal zezprávy z 22. 7. 2016, Evropská agentura pro léčiva mu klacky pod nohy určitě házet nebude.

Eurobankovky se padělají méně

Makroekonomičtí experti si zavěštili z křišťálové koule a Evropská centrální banka 22. 7. 2016 (jako každý kvartál) zveřejnila výsledky. Jak bychom na tom měli být v letech 2016-2018 s hospodářským růstem, inflací a nezaměstnaností najdete přehledně zde.

Eurobankovky se padělají méně. Nebo se na to nepřišlo. Vyberte si. Souhrnná data za první polovinu letošního roku uveřejnila 22. 7. 2016 Evropská centrální banka.

EU navazuje hospodářské vztahy s Íránem. Její experti byli v zemi ve dnech 11.-14. 7. 2016 a budou znovu i se stakeholdery 17.-19. 10. 2016, tvrdí zpráva z 22. 7. 2016.

Pokud chtěl český lyžařský instruktor pracovat v Tyrolsku nebo Štýrsku, nejspíš narazil. Údajně ale bude líp: Evropská komise Rakousko kvůli jeho diskriminační praxi vůči občanům jiných členských států 22. 7. 2016 zažalovala. (Aby nám to ale nebylo líto, stejně tak se Komise zachovala k Česku, které nezajistilo zpětvzetí 20 tis. tun nebezpečného odpadu přepraveného v letech 2010-2011 do polských Katovic.)

Pro všechny ty, kteří nevědí, jak velkou uhlíkovou stopu po sobě zanechají, když se rozhodnou vyrazit autem, mám dobrou zprávu: Evropská komise 25. 7. 2016 spustila Green Driving Tool. Že by to ale byla nějaká pecka, se říct nedá. Na celém projektu je vlastně nejzajímavější to, že využívá map Googlu, se kterým je EU v poslední době dost na nože (viz výše).

Evropský parlament chce být první 100% uhlíkově neutrální institucí EU. A tak 25. 7. 2016 vypsal tendr. Ve hře je kromě 124 255 tun CO2 249 tis. eur. Pokud se chcete přihlásit, máte čas do 15. 9. 2016.

Let'sFly2Europe a People4Soil

Za jednání o brexitu bude odpovědný bývalý francouzský eurokomisař Michel Barnier. Jean-Claude Juncker znovu (27. 7. 2016)potvrdil, že Velké Británii nehodlá darovat vůbec nic.

To, že Evropská komise si může s Polskem, pokud jde stav právního státu v zemi, hrát jako kočka s myší, naznačoval už EU RADAR 6/2016. 27. 7. 2016 se to ukázalo v plné kráse. Poláci dostali čtvrt roku na to, aby se s tím nějak popasovali.

Evropská komise 27. 7. 2016 zaregistrovala dvě nové občanské iniciativy: Let'sFly2Europe a People4Soil. To, čeho se týkají, si raději přečtěte sami. Zvláště ta první stojí za to.

Ať se v Turecku děje cokoli, EU jej neopustí. A to ani rétoricky (viz bezprostřední reakce na puč zdezde nebo zde), ani finančně (28. 7. 2017 mu Evropská komise poslala dalších 1 415 mil. eur). Zdá se, že doba, kdy jsme si s Turky mohli neškodně hrát na přístupový proces, definitivně skončila.

Jižní Súdán nedávno oslavil páté narozeniny, a EU mu 28. 7. 2016 poslala 40 mil. eur. Zda pomohou zmírnit tamější humanitární krizi, je ale i vzhledem k tradičně skromné míře podpory dost diskutabilní.

Bankéři v EU podle zprávy Evropské komise z 28. 7. 2016 riskují méně než před finanční krizí, ale pořád je co zlepšovat. Jinak řečeno, hněv komisařky Jourové stihne každého, kdo by se chtěl nedejbože “nadměrně orientovat na krátkodobé cíle”.

Veřejnost vyjadřuje silnou podporu politickým prioritám Evropské komise, pochlubila se 29. 7. 2016… Evropská komise. A já marně pátrám v paměti, zda pravidelný Eurobarometr (obsahující i řadu jiných perel) vůbec kdy vyšel jinak.

 

Ondřej Krutílek

analytik legislativy EU

B&P Research (www.bpresearch.eu)

Centrum pro studium demokracie a kultury (www.cdk.cz)

Štítky: