EU RADAR 4/2021

Dnešní EU není jen koronavirus. Bruselem, Štrasburkem a Lucemburkem toho hýbe mnohem víc. Pravidelný EU RADAR je tu od toho, aby vám o tom dal vědět. Stručně, chronologicky, občas sarkasticky, ale vždy s odkazy na příslušné oficiální dokumenty, abyste si o dění v EU mohli udělat obrázek i sami.

NEPŘEHLÉDNĚTE

      • Komise schválila revidované pokyny k regionální státní podpoře
      • Rada a Evropský parlament se shodly na climate law
      • EU vyjádřila solidaritu s Českem v souvislosti s kauzou Vrbětice
      • EU bude regulovat AI
      • Komise navrhla, které aktivity považovat za udržitelné
      • Drony budou podléhat regulaci
      • Teroristický obsah musí z webu zmizet do hodiny

EU NÁM

7/4 Komise uvolnila 123 mil. eur z programu Horizont Evropa na výzkum variant koronaviru. Bude to stačit, myslíš?

8/4 Komise hodlá revidovat pravidla státní podpory pro výzkum, vývoj a inovace. Proto zahájila veřejnou konzultaci. Je otevřena do 3. 6. 2021.

9/4 První výzvy k předkládání projektů v rámci Evropské rady pro inovace aka EIC jsou tady. Jde o 1 mld. eur.

12/4 Komise navrhla osvobodit od DPH zboží a služby, které EU během pandemie poskytuje členským státům. DPH je u veřejných zakázek nákladem.

13/4 Rada schválila program pro jednotný trh na období 2021-2027 s rozpočtem 4,2 mld. eur. Pár dní nato se dostalo i na dva programy zaměřené na oblast justice a vnitra s rozpočtem 1,8 mld. eur a program kosmický za 14,8 mld. eur. (Členské státy brzy následovali i europoslanci.)

14/4 Komise zveřejnila novou strategii pro boj proti obchodování s lidmi pro roky 2021-2025. Možná přijdou i legislativní změny.

14/4 Rada je připravena na jednání o covid pasech - definovala své požadavky i technické parametry. Teď se čeká na europoslance.

15/4 Dobrovolníci, hlaste se! Komise zveřejnila první výzvu k předkládání projektů pod hlavičkou Evropského sboru solidarity pro roky 2021-2027.

19/4 Komise schválila revidované pokyny k regionální státní podpoře. Zohledňují i Green Deal a uplatní se od 1. 1. 2022.

21/4 Rada a Evropský parlament se shodly na evropském právním rámci pro klima aka climate law. Emise CO2 by se v EU měly do roku 2030 snížit ne o 40 %, ale nejméně o 55 % oproti roku 1990.

21/4 EU vyjádřila solidaritu s Českem v souvislosti s kauzou Vrbětice. Jeden z důsledků? Věra Jourová nemůže do Ruska.

21/4 EU bude regulovat umělou inteligenci aka AI. Půjde o to, jak ochránit naše práva, a zároveň ji nezabít hned v zárodku. 

21/4 Komise navrhla, které aktivity považovat za udržitelné, a tedy hodné podpory přinejmenším z veřejných zdrojů. Plyn a jádro ale hodlá řešit později. #taxonomy

22/4 Drony budou podléhat regulaci. Od 26. 1. 2023. Komise schválila balík tří klíčových nařízení.

26/4 Transformace postuhelných regionů je zase o kousek blíž. Rada a Evropský parlament se shodly na tzv. úvěrovém nástroji pro veřejný sektor. Pomůže i EIB.

26/4 Komise schválila český program pro podniky postižené koronavirovou pandemií. 1,9 mld. eur jim má pomoci s uhrazením fixních nákladů.

27/4 Komise přijala novou strategii pro dobrovolný návrat a opětovné začlenění migrantů. A věří, že bude fungovat.

27/4 Europoslanci odklepli novou podobu Evropského fondu pro přizpůsobení se globalizaci. S globalizací už nemá nic společného. To mnohem větší parádu udělá výzkumný program Horizont Evropa nebo Evropský obranný fond.

27/4 Unijní mechanismus civilní ochrany v letech 2021-2027 nabude. A to hned pětkrát. I díky covidu, souhlasili europoslanci.

28/4 Teroristický obsah musí z webu zmizet do hodiny, potvrdili europoslanci.

29/4 Rada podpořila boj proti online zneužívání dětí. A Komise přislíbila, že na stávající dočasné řešení naváže něčím trvalejším.


EU SOBĚ

6/4 Má vzniknout nový úřad pro “připravenost a reakci na mimořádné situace v oblasti zdraví” aka HERA. A tak se Komise ptá, co si o tom myslíte. Odpovědi čeká do 12. 5. 2021.

9/4 EU letos utratí minimálně o 121,5 mil. eur víc. Žádá si to Komise i covid.

14/4 Komise až teď přišla s tím, jak přesně chce financovat NextGenerationEU, tedy nástroj na oživení EU po covidu. Cíl: získat na trzích (až) 800 mld. eur do roku 2026.

19/4 Byla zahájena konference o budoucnosti Evropy. Tedy: byla spuštěna vícejazyčná digitální platforma.

20/4 V roce 2020 zemřelo na silnicích v EU historicky nejméně lidí – o 4 tis. (a tedy 17 %) méně než předchozí rok, informovala Komise. Nejspíš za to může covid.

20/4 Komise zřídila centrum pro pozorování Země. Má jí pomoci lépe cílit pravidla, která připravuje. #copernicus

20/4 Rada dala zelenou bukurešťskému centru pro kybernetickou bezpečnost.

21/4 Rada EU je čím dál transparentnější. Alespoň to tvrdí ve výroční zprávě o přístupu veřejnosti ke svým dokumentům za rok 2020.

21/4 Komise zaregistrovala dvě nové evropské občanské iniciativy - “Výměnný program pro státní zaměstnance” a “Zelené střešní zahrady”.

21/4 V EU jsou jen 3 % zcela nedotčených lesů. Chraňme je, vyzvala v předvečer Dne Země Komise.

23/4 Důvěra v EU se zvýšila, tvrdí Komise odkazující na poslední Eurobarometr. V praxi je to tak, že EU věří každý druhý.

27/4 EU bude mít jednotný rejstřík lobbistů. Pro europoslance se tolik nemění, Komise a Rada to budou mít těžší.

28/4 Komise se pochlubila rychlejším čerpáním peněz ze strukturálních fondů. Aby ne, na konci finančního období se vždycky “dočerpává”.

29/4 Tak nám vytvořili Demografický atlas, interaktivní nástroj pro vizualizaci, sledování a předvídání demografických změn v EU.

29/4 Komise předložila další sdělení o better regulation. Přitom je unijní legislativa už roky worse a worse.

29/4 Komise usiluje o diskusi o nových genomických technikách. Zatímco europoslanci jsou dlouhodobě proti. I když by nám to všem pomohlo.

30/4 Komise si myslí, že Apple narušil hospodářskou soutěž na trhu se streamovanou hudbou. Stěžovalo si Spotify. Teď se bude šetřit a pak se uvidí.

 

EU SVĚTU

8/4 EU se pochlubila, jak třetím zemím pomáhá bojovat s dopady covidu. Za rok jim poslala více než 26 mld. eur. #teameurope

12/4 EU prodloužila sankce proti Íránu. Zatím do 13. 4. 2022.

15/4 EU uzavřela jednání o nové dlouhodobé dohodě s Afrikou, Karibikem a Tichomořím. Podpis se očekává ve druhé polovině roku 2021.

15/4 Na blacklist týkající se ISIL/Dá'iš a al-Káidy přibyla díky Radě jedna osoba.

15/4 Europoslanci z výborů AFET a INTA doporučili schválit obchodní dohodu s Velkou Británií. A zbytek jejich kolegů je záhy poslechl, stejně jako Rada.

19/4 EU schválila sankce proti Barmě, resp. vůči dalším deseti osobám a dvěma společnostem. A následně je prodloužila do 30. 4. 2022.

20/4 Komise s Rakouskem zajišťuje proticovidové vakcíny pro západní Balkán. Jde o 651 tis. dávek od Pfizeru.

20/4 EU podpoří vakcinační kampaně v Africe. Humanitární iniciativa přijde na 100 mil. eur.

22/4 EU a Grónsko podepsaly novou dohodu o partnerství v oblasti rybolovu. Musí být co nejudržitelnější.

23/4 Africký roh si přijde na 149 mil. eur humanitární pomoci. Peníze tam mají pomoci bojovat (také) se sarančaty.

27/4 Komise pomohla Indii v boji s koronavirem. Nechala jí poslat zdravotnický materiál z šesti členských států, které se nabídly.

Štítky: