EU RADAR 4/2020

EU RADAR 4/2020
Dnešní EU není jen brexit a migrační krize. Bruselem, Štrasburkem a Lucemburkem toho hýbe mnohem víc. Pravidelný EU RADAR je tu od toho, aby vám o tom dal vědět. Stručně, chronologicky, občas sarkasticky, ale vždy s odkazy na příslušné oficiální dokumenty, abyste si o dění v EU mohli udělat obrázek i sami.

NEPŘEHLÉDNĚTE

  • Polsko, Maďarsko a Česko odmítnutím uprchlických kvót nesplnily své povinnosti
  • Komise představila dva nové antikoronavirové nástroje: CRII+ a SURE
  • Firmy provozující nákladní dopravu budou moci poskytovat data úřadům snáze
  • V zemědělství bude možné používat vyčištěnou městskou odpadní vodu
  • Pravidla v oblasti kamionové dopravy se zpřehlední
  • Jak obnovit normální život EU po koronavirové krizi?
  • Členské státy souhlasí s taxonomií udržitelných financí
  • Nové požadavky na zdravotnické prostředky se odkládají

EU NÁM

2/4 Polsko, Maďarsko a Česko odmítnutím uprchlických kvót nesplnily své povinnosti, konstatoval Soudní dvůr ve spojených věcech C-715/17, C-718/17 a C-719/17, aby si EU zachovala tvář, protože (tyhle) kvóty už jsou dávno passé.

2/4 Airbnb to osladíme. Generální advokát Michal Bobek se domnívá, že na “krátkodobý pronájem zařízeného ubytování ve sdílené ekonomice” se sice musí vztahovat směrnice o službách, ale ocaď pocaď.

2/4 Pesticidů v potravinách se nebojte, je jich v nich pořád plus minus stejně, uklidňuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA.

2/4 Komise představila dva nové antikoronavirové nástroje: CRII+ a SURE. “Investiční iniciativa pro reakci na koronavirus plus” do strukturálních fondů vnést to, co je jim cizí: flexibilitu (čehož se trochu obávají euroauditoři). SURE (Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency) zase členským státům pomoci financovat kurzarbeit. 100 mld. eur. Přičemž s dalšími penězi slíbila přijít ještě Evropská investiční banka a její grupa.

3/4 Komise se v koronavirové krizi našla a je aktivnější než uhlí: dočasně zrušila cla a DPH při dovozech zdravotnického materiálu, prodloužila platnost volnějších pravidel pro poskytování státní podpory (s možností dalšího prodloužení) a ještě poradila, jak na přeshraniční léčbu pacientů.

6/4 Evropský investiční fond uvolní 8 mld. eur pro 100 000 malých a středních podniků. Sám ale nedá nic. Kdyby vás to přesto zaujalo, koukněte na access2finance.eu.

6/4 Obranný průmysl si letos může přijít až na 160 mil. eur. Komise vypsala výzvy k předkládání projektů.

7/4 Firmy provozující nákladní dopravu budou moci poskytovat data úřadům snáze. Elektronicky. Budou-li chtít.

7/4 V zemědělství bude možné používat vyčištěnou městskou odpadní vodu. Palec nahoru!

7/4 Pravidla v oblasti kamionové dopravy se údajně zpřehlední. Rada přijala kontroverzní “mobility package”.

8/4 Antimonopolní politika bude během koronavirové krize (která trvat minimálně do 15. 5. 2020) méně přísná, oznámila Komise. Týkat se to ale bude primárně jen spolupráce v oblasti kriticky důležitých nemocničních léků.

8/4 Komise chce pomoci malým, ale našim technologickým žralokům. Proto spustila ESCALAR, který má zvýšit kapacitu fondů rizikového kapitálu až o 300 mil. eur.

8/4 Jak obnovit normální život EU po koronavirové krizi? Komise poskytla dvě odpovědi. Pokyny pro repatriaci cestujících na výletních lodích a doporučení, jak využívat dat z mobilů. (Až později přišla s komplexnější exit strategy a vydala pokyny, jak testovat, trasovat, chránit osobní údaje, jak se vrátit na pracoviště nebo jak nakládat s migranty.)

14/4 Rada kromě “pokoronavirovaného” rozpočtu pro rok 2020 (s platbami vyššími o 1,6 mld. eur) schválila finanční pomoc rybářům. Ano, i na ně dopadla pandemie.

15/4 Komise schválila český režim státní podpory ve výši až 37 mil. eur na podporu investic do výroby pro boj s koronavirem.

15/4 Členské státy souhlasí s tzv. taxonomií udržitelných financí. V praxi to znamená, že na environmentálně neudržitelné projekty půjde hůř sehnat peníze. Pokud vůbec.

16/4 Skupina Evropské investiční banky zřídila záruční fond s 25 mld. eur, které by “pokoronavirové” evropské ekonomice měly pomoci (až) osminásobně. (Samotná banka ji následovala s 5 mld. eur týden nato.)

17/4 Europoslanci podpořili uvolnění 3,08 mld. eur na podporu zdravotnictví v EU. #rescEU

17/4 Nové požadavky na zdravotnické prostředky se odkládají. O rok. Výrobci se musejí soustředit na pandemii, ne byrokracii, uznali europoslanci i členské státy. (A Komise je za to pochválila.)

20/4 Komise spustila provoz vědecké platformy pro sdílení dat. Koronavirus zapůsobil jako katalyzátor.

20/4 Riziko, že dostanete listeriózu z mražených potravin, je nízké. Nižší než u potravin k přímé spotřebě, jako jsou třeba uzenáče, tvrdí Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA.

22/4 Komise představila další koronavirovou podporu zemědělcům a potravinářům. Bude se například moci víc skladovat.

22/4 Komise podpoří 50 mil. eur učňovské vzdělávání a vzdělávání dospělých. Zatím ale jen pilotně.

23/4 Ceny letenek vždy a hned se všemi poplatky, rozhodl Soudní dvůr ve věci C-28/19 proti Ryanairu.

28/4 Komise zveřejnila “bankovní balíček”. Chce, aby finančníci poskytovali víc peněz domácnostem a podnikům stiženým koronakrizí.

30/4 Počet žádostí o azyl v EU se v březnu meziměsíčně snížil o 43%. Díky koroně, konstatoval Evropský podpůrný úřad pro otázky azylu EASO. 

EU SOBĚ

1/4 Dohlížet a trestat. Tak by se dala parafrázovat message Evropské agentury pro životní prostředí EEA, která se zabývala touhou Komise učinit evropskou ekonomiku “cirkulárnější” než dosud.

7/4 Domácí násilí je v době koronaviru na vzestupu, a tak europoslanci z výboru FEMM dali členským státům pár dobrých rad, co s tím.

7/4 Evropská centrální banka potřebuje pro eurozónu likviditu. Proto přijala další (dočasná) opatření. #collateraleasingmeasures

8/4 Eurojust si všiml hackerského útoku na fakultku v Brně, když hodnotil, co se v časech koronaviru (zatím) událo na poli spolupráce v trestním soudnictví.

14/4 Agentura EU pro spolupráci v trestním soudnictví Eurojust pomáhá víc a víc. Soudě alespoň podle výroční zprávy za rok 2019.

15/4 Studenti uvíznuvší během koronavirové krize na Erasmu si zaslouží podporu. I tu finanční. Zaznělo z útrob Evropského parlamentu.

15/4 Europarlamentní kuchyně vaří v době koronakrize potřebným. Polévku (si) přihřál i šéf europoslanců David Sassoli.

15/4 V Řecku se tlačí uprchlíci. Komise proto napomohla relokovat 12 (slovy: dvanáct) nezaopatřených dětí do Lucemburska. (Celkem jich má být 1600 do 10 členských států a Švýcarska.)

16/4 Vliv COVID-19 na drogovou scénu? Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost EMCDDA žádá zainteresované o vyplnění dotazníku. Podobně jako Evropská nadace pro zlepšování životních a pracovních podmínek Eurofound, která se táže na vliv pandemie na (běžný) život.

16/4 Kohezní politika není drahá, říkají euroauditoři. Ale zároveň dodávají, že nemají dost dat, aby si za svým tvrzením mohli stát.

17/4 Euroekostopa je větší, než je zdrávo, konstatovala Evropská agentura pro životní prostředí.

20/4 Podle Evropské investiční banky jsou pouze čtyři země EU v digitalizaci dál než USA: Dánsko, Nizozemsko, Finsko a - podržte se - Česko.

20/4 Výrobky chráněné zeměpisnými označeními mají podle Komise prodejní hodnotu 74,76 mld. eur.

21/4 Postpandemický plán obnovy musí být “zelený a ambiciózní”, tvrdí většina europoslanců z výboru ENVI. (V oblasti turismu podle europoslanců z výboru TRAN postačí, když bude “jasný”.)

28/4 Výdaje EU na energetickou účinnost nejsou nákladově efektivní, tvrdí euroauditoři.

EU SVĚTU

3/4 EU jmenovala nového zvláštního zástupce pro dialog Bělehrad-Priština. Bývalého slovenského ministra zahraničních věcí Miroslava Lajčáka.

7/4 EU prodloužila poradní misi na podporu reformy bezpečnostního sektoru v Iráku. Do konce dubna 2022.

8/4 Evropská investiční banka v návaznosti na prezentaci “globální reakce EU” pošle na boj s koronavirem mimo EU 5,2 mld. eur. Pošle = půjčí nebo zagarantuje.

15/4 EU chce řešit spory v rámci WTO. Dala proto zelenou “mnohostrannému prozatímnímu ujednání o odvolání při rozhodčím řízení” (MPIA), když nefunguje standardní odvolací orgán.

16/4 EU dává nejvíc peněz na rozvojovou pomoc na světě. V roce 2019 75,2 mld. eur.

16/4 Novým velitelem mise EUTM Mali byl jmenován český brigádní generál František Ridzák. Funkce se ujme 12. 6. 2020.

22/4 EU v době koronaviru pomáhá sousedům a kandidátským zemím. Na makrofinanční pomoc hodlá vynaložit 3 mld. eur.

23/4 Europoslanci z výboru LIBE podpořili dohody o readmisi a zjednodušení vízového režimu s Běloruskem.

24/4 EU se rozhodla uspořádat celosvětový koronavirový dárcovský maraton. Dárce z celého světa vyzvala, aby přispěli aspoň 7,5 mld. eur.

27/4 Přestaňme spolupracovat s libyjskou pobřežní stráží, vyzvali europoslanci z výboru LIBE. Uprchlíci v zemi nejsou v bezpečí.

29/4 Západní Balkán dostane od EU (v různých formách) 3,3 mld. eur, slíbila Komise. Na boj s pandemií, přirozeně.

Štítky: