EU RADAR 1/2022

Dnešní EU není jen covid a Green Deal. Bruselem, Štrasburkem a Lucemburkem toho hýbe mnohem víc. Pravidelný EU RADAR je tu od toho, aby vám o tom dal vědět. Stručně, chronologicky, občas sarkasticky, ale vždy s odkazy na příslušné oficiální dokumenty, abyste si o dění v EU mohli udělat obrázek i sami.

NEPŘEHLÉDNĚTE

  • Budou jádro a plyn patřit mezi zelené technologie?

  • Chystá se “ozelenění” pravidel poskytování státní podpory v zemědělství

  • Jednotný patent je skutečností

  • Europoslanci schválili Akt o digitálních službách

  • Členské státy si přejí jednotnou nabíječku

  • Omezení volného pohybu mají být individualizovaná

EU NÁM

1/1 Budou jádro a plyn patřit mezi zelené (a tedy bez problémů podporovatelné) technologie? Komise požádala členské státy o reakci. (S definitivní podobou tzv. delegovaného aktu přišla na začátku února).

10/1 Komise zahájila veřejnou konzultaci týkající se připravovaného Evropského aktu o svobodě médií. Klíčová slova: transparentnost, svoboda, pluralita. Příspěvky lze zasílat do 21. 3. 2022.

10/1 Komise a Úřad EU pro duševní vlastnictví EUIPO dají “esemíčkům” 47 mil. eur. Na ochranu duševního vlastnictví a potažmo na oživení po covidu a zelenou a digitální transformaci.

11/1 Chystá se “ozelenění” pravidel poskytování státní podpory v zemědělství, lesnictví a rybolovu. K návrhům se lze vyjádřit online do 13. 3. 2022.

13/1 Program Kreativní Evropa letos přerozdělí 385 mil. eur. Brzy budou vypsány konkrétní výzvy.

13/1 Komise doporučuje mladým dobrovolničit. Členské státy by jim neměly házet klacky pod nohy.

14/1 Ekovzdělávání do každé školy. Komise vydala nové doporučení.

18/1 Architekti, hlaste se do soutěže o ceny Nového evropského Bauhausu. Čas máte do 28. 2. 2022.

19/1 Během covidu Česku podle Komise pomáhal i unijní Fond solidarity. Přispěl ale jen drobnými.

19/1 Jednotný patent je skutečností. Ratifikovalo jej dostatečné množství členských států. Získat patent v EU bude levnější.

20/1 Všem pracovníkům v Rakousku stejné rodinné přídavky, bez ohledu na trvalé bydliště dětí, řekl generální advokát Soudního dvora EU k věci C-328/20. Češi budou rádi.

20/1 EU chrání spotřebitele před zavádějícími recenzemi na webu. Ale neúspěšně: 55 % webů recenze fejkuje.

20/1 Zvířata musí být během přepravy lépe chráněna, shodli se europoslanci.

20/1 Europoslanci schválili novou regulaci internetu - Akt o digitálních službách. Konečnou podobu ale ještě musí dohodnout s členskými státy. 

24/1 Členské státy si přejí jednotnou nabíječku pro telefony, tablety, foťáky, sluchátka, přenosné repráky a videokonzole. Teď budou vyjednávat s europoslanci.

25/1 Omezení volného pohybu kvůli covidu mají být nově individualizovaná. Nemá tedy rozhodovat, odkud kam jedete, ale zda máte covidpas, schválila Rada.

28/1 Antibiotika zvířatům jen, bude-li to skutečně potřeba. Začala platit nová pravidla cílící na antimikrobiální rezistenci.

 

EU SOBĚ

1/1 Hotovostní euro oslavilo druhé kulatiny. Tedy Komise oslavila.

7/1 Komise vyrazila do Paříže, aby symbolicky odstartovala francouzské předsednictví (které se v průběhu ledna postupně představilo i europoslancům).

11/1 Zemřel předseda Evropského parlamentu David Sassoli. Do završení jeho třicetiměsíčního mandátu mu chyběl týden. Nahradila jej Malťanka Roberta Metsola. K ruce bude mít 14 místopředsedů a pět kvestorů. Dva i z Česka.

12/1 Komise chce posílit unijní protidrogovou agenturu EMCDDA. Důvod: kvetoucí trh s drogami.

19/1 EASO -> EUAA. EU novou agenturu pro azyl. Vznikla z Evropského podpůrného úřadu pro otázky azylu.

20/1 Česko bude na půdě Účetního dvora EU znovu zastupovat Jan Gregor, souhlasili europoslanci.

25/1 Evropané považují změnu klimatu za hlavní výzvu pro EU, vyplývá mj. z Eurobarometru o budoucnosti Evropy.

31/1 Ekonomika budoucnosti pomůže ženám. Nebo taky ne. Evropský institut pro rovnost žen a mužů EIGE sám nemá úplně jasno.

 

EU SVĚTU

10/1 Rada uložila další protinikaragujské sankce. Vůči sedmi osobám a třem subjektům, které nesou odpovědnost za porušování lidských práv v zemi.

12/1 Někteří občané Vanuatu budou do EU zase potřebovat víza. Komisi se nelíbí, že občanství (a tedy i vízum do EU) tam získá každý, kdo v zemi investuje alespoň 130 tis. dolarů.

13/1 EU prodloužila hospodářské sankce proti Rusku, a to do 31. 7. 2022. Zemi je to ale, zdá se, jedno.

17/1 Na humanitární pomoc hodlá Komise letos vydat 1,5 mld. eur. Nejvíc půjde do subsaharské Afriky.

17/1 Argentina, Austrálie a Kanada. Tři země, z nichž se kvůli covidu zpřísní cesty do EU. Pokud si to členské státy budou přát.

18/1 Komise zahájila afghánské projekty za 268,3 mil. eur. Cílí na podporu vzdělávání, zdraví a “živobytí afghánského lidu”.

24/1 Rada tvrdí, že “sféry vlivu” nemají v Evropě 21. století místo. Reagovala tak na ukrajinskou krizi.

26/1 Egypt podle EU omezuje dovoz. A tak si Komise stěžuje u WTO (aby den nato napráskala i Čínu kvůli jejím omezením vůči Litvě).

27/1 EU pošle 175 mil. eur západní a střední Africe a 21 mil. eur Filipínám, Nepálu a dalším zemím jihovýchodní Asie. Pálí je konflikty, hladomor, přírodní katastrofy či covid.

Štítky: